Fönsterblogg.se hamburgershape

RM-fönster levererar nytt superfönster - energisnålast i Sverige

RM-fönster levererar nytt superfönster - energisnålast i Sverige

Monterade superfönster i Villa äntligen söder om Stockholm.

RM Fönster har specialiserat sig på att tillverka klassiska allmogefönster, kittade och spröjsade enligt gammal tradition och med vacker profil på insidan. RM har nu även det energisnålaste fönstret i Sverige.

– Vi började utveckla det här extrema energifönstret för ett år sedan. Det var roligt att ta uppdraget, det finns ingen i Sverige som tillverkar ett fönster med samma energivärde, säger Mikael Carlsson, VD för RM Fönster och företagets grundare.
Han betonar att det rekordlåga u-värdet gäller hela fönstret, inte bara glaset. Fönstret, tillsammans med en rad andra faktorer, kan sänka energikostnaderna dramatiskt om man bygger en villa enligt principerna för lågenergihus.
– Men vi har inte bara tänkt på energivärdet och ljudvärdet utan även gjort fönstret så att det ska se vackert ut och hålla den klassiska stilen med kittad spröjs och tunna, smäckra profiler. Ljuset kommer in på ett helt annat sätt med gamla profiler, säger Mikael Carlsson.

RM energifönster, fönster

Kryptongas och innanfönster

Superfönstret är en hybrid av gammalt och nytt. Det har tre bågar och fyra glas. Halva hemligheten bakom det imponerande u-värdet är återinförandet av vinterfönster, även kallat innanfönster.

Så här är fönstret konstruerat:
De yttersta två bågarna är ihopkopplade. Här sitter tre glas, ett i ytterbågen och två i inre bågen. Mellanrummet mellan de 2 inre glasen är fyllt av kryptongas.
– I normala fall använder vi argongas, men kryptongas ger betydligt bättre energivärde, säger Mikael Carlsson.

RM Fönster har levererat det första superenergifönstret till ett objekt i Stockholm,"Villa Äntligen". Det är den kände arkitekten Pål Ross som har ritat huset .

– Något liknande fönster har aldrig funnits i Sverige tidigare, säger Magnus Gustafsson, VD för Ortogonal och byggherre till Villa Äntligen.

 Svenskt rekord i u-värde

Nu har superfönstret monterats i villan och har ett rekordlågt energivärde enligt ett oberoende test hos SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
– Det är roligt att gamla beprövade metoder ihop med modern teknik och en vilja att tänja gränserna kan ge så bra resultat. Fönstret bidrar till ett mer ekologiskt byggande och är en pusselbit till en mer hållbar framtid. Dessutom är fönstren väldigt vackra, säger Magnus Gustafsson.
Den tredje bågen har ett glas och öppnas inåt, på gångjärn till skillnad från gamla tiders vinterfönster som tas ned på våren och sätts tillbaka på senhösten.
Under vintern hålls den tredje bågen stängd. Under resten av året ryms den i öppet läge i den djupa och fasade fönsternischen i Villa Äntligen.

 Fönstret hyllas av arkitekten

Det nya superfönstret löser ett utseendemässigt bekymmer som länge har funnits hos lågenergihus. Fönster har sämre isoleringsgrad än väggar och när det är kallt sipprar värme ut genom fönstren. På sommaren är problemet det motsatta. Solen lyser in och det kan bli för varmt inomhus.
När det gäller lågenergihus, där själva grundidén är att byggnaderna ska vara mycket välisolerade, löser man dilemmat genom att ha färre fönster. En mardröm för en arkitekt som Pål Ross, som i likhet med oss alla uppskattar ljus och öppenhet.
– Enklaste sättet att komma ned i energinivå är att dra ned på fönsterytan. Det behövs inte mycket förrän man får känslan av att leva i en bunker, säger Pål Ross.
Superfönstret gör att han inte längre behöver snåla med fönsteryta och ljusinsläpp när han ritar sina prisbelönta hus. Exempelvis har Villa Äntligen betydligt större fönsteryta än andra lågenergihus.
– En fördel med att kunna öppna det inre fönstret är att det inte blir lika sterilt ljudmässigt. På sommaren vill man kunna höra fågelsången och ljuden utanför, det får inte bli alltför tyst. Dessutom fungerar glasen i de uppfällda fönsterbågarna som speglar, vilka leder in ljuset i byggnaden, säger Pål Ross.

» Tillbaka till nyhetslistan

Publicerad: den 15 januari 2012